Dacă arta, romantismul, bucătăria de calitate şi hotelurile primitoare sunt ingredientele vacanţei dumneavoastră de vis, Saint Paul de Vence e destinaţia potrivită. Centrul istoric, datând din secolul al XVI-lea, cu reşedinţele sale transformate în hoteluri de calitate, vă introduc într-o oază de pace, în mijlocul câmpiei provensale.

Piețe, străduțe și figuri legendare

Cu peste două milioane de vizitatori anual, Saint Paul de Vence este azi una dintre destinaţiile turistice cele mai vizitate din Franţa. Aşezat pe vârful unei coline şi înconjurat de ziduri medievale construite de Francois I, oraşul are o singură poartă de acces lângă care mai străjuieşte încă tunul Lacan, protectorul acestui burg magnific în faţa asalturilor dinspre mare şi dinspre munte.

Punctul central de întâlnire al cetăţii îl constituie şi azi frumoasa fântână construită în 1850. Ca în trecut, aici îşi dau rendez-vous artiştii, actorii de cinema şi oamenii celebri din lumea întreagă.

Mai jos, în mica piaţă de la intrarea în oraş, se dispută partide de petanque (joc cu bile, tradiţional în Franţa) faimoase în lumea întreagă; numeroase celebrităţi, între care Yves Montand şi Lino Ventura, au rostogolit aici popularele sfere de metal. Situat la 20 km de Nisa, înspre interiorul ţării, Saint Paul de Vence poate fi considerat un loc de referinţă nu doar prin istoria lui milenară, dar şi prin faptul că a atras şi atrage un mare număr de artişti plastici şi scriitori.

„Fiii adoptivi” ai cetății

Seria contemporană de celebrităţi a fost deschisă în 1920 cu Modigliani. I-au urmat Picasso, Braque şi Miro, care au locuit o vreme la Saint Paul de Vence. Marc Chagall şi-a consumat aici ultimii 20 de ani din viaţă. Moştenirea artistică s-a păstrat în anii 1960, când oraşul a fost gazdă a actorilor şi realizatorilor de film din Franţa.

Numeroşi membri ai comunităţii artistice, pe vremea când erau mai puţin cunoscuţi şi mai puţin bogaţi, au dormit şi au mâncat la „Colombe d’Or”, hotel unde şi-au plătit sejurul cu opere de artă devenite, azi, atractive colecţii expuse în Saint Paul de Vence…

Aveţi, aşadar, şansa, rătăcind pe străduţele înguste, să mergeţi, la propriu, pe urmele lui Marc Chagall, Soutine, Leger, Calder… sau, metaforic, vă puteţi întâlni cu poezia lui Jacques Prevert.

O piatră pe mormântul lui Chagall

Micul cimitir din sudul cetăţii, cu o vedere magnifică asupra Mediteranei, a fost construit pe o înălţime exclusă din fortificaţiile lui Francois I. Acolo, în dreapta intrării, se află mormintele pictorului Marc Chagall şi al soţiei sale. După obicei, aşezaţi o pietricică pe lespedea simplă, încrustată cu numele genialului pictor, ultimul patriarh, după Matisse, al picturii, pe Coasta de Azur!…

„Dintotdeauna, soarele n-a strălucit pentru mine decât în Franţa”
Marc Chagall

Mulțumim pentru oportunitatea documentării CRT Côte d’Azur &  Office du Tourisme et des Congrès de Nice.