Etichete

,

Soprana Irina Iordachescu si pianistul Stefan Doniga, in concert, la Venetia, de Ziua Nationala a Romaniei

venetia la fenice

Romania isi sarbatoreste Ziua Nationala la 1 Decembrie, data care aminteste si celebreaza momentul cel mai reprezentativ al istoriei si existentei poporului roman, unirea tuturor conationalilor intr-un singur stat, realizata in 1918. Purtatori de cuvant ai romanitaţii orientale, romanii si-au pastrat neintinata limba şi numele, amintitor Romei Eterne. Ca şi Italia, Romania s-a format la mijlocul secolului al XIX-lea, disparand succesiv hotarele care-i desparţeau pe romani. Italia a reprezentat, totodata, unul din modelele care i-au ajutat pe barbaţii de stat romani in construirea statului modern.
Pentru a celebra Ziua Nationala a Romaniei, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si Opera Nationala Bucuresti, in colaborare cu Teatrul La Fenice din Venetia, organizeaza concertul “Confluente”, care se va desfasura in data de 29 noiembrie 2014, ora 20:00, in Sala Apollinee a Teatrului La Fenice din Venezia.

Recitalul vocal-instrumental de muzica romaneasca si italiana va fi sustinut de soprana Irina IORDACHESCU si pianistul Stefan DONIGA. In program piese de: George Enescu, George Grigoriu, Remus Georgescu, Tiberiu Brediceanu, George Stephanescu, Giacomo Puccini, Alfredo Catalani, Vicenzo Bellini si Giuseppe Verdi.

Irina Iordachescu

Soprana Irina Iordachescu s-a nascut la Bucuresti, intr-o familie de artisti si este una dintre cele mai apreciate soliste de opera ale generatiei sale. Palmaresul sau cuprinde premii foarte importante la Concursuri Nationale si Internationale ca : IONEL PERLEA (Marele Premiu), MIHAIL JORA (Premiul II) , G.B. VIOTTI (Premiul special “Cesare Bardelli“, Italia), MARIA CALLAS (Premiul III, Grecia), SYLVIA GESZTY (Premiul III, Spania), VICENZO BELLINI (Premiul II, Italia), IVC– s’ HERTOGENBOSH (Premiul III si Premiul Publicului, Olanda). In anul 2009, a primit “Premiul pentru cel mai bun solist de opera din Romania” acordat de Revista VIP.

A cantat roluri principale in productii de opera si concerte cu orchestra, pe scene importante din Europa, Asia si SUA ca : Teatro alla Scala din Milano (Italia), Teatro Dante Alighieri din Ravenna (Italia), Teatro Municipale di Piacenza (Italia), Teatro Massimo “Vicenzo Bellini“ din Catania (Italia), Festivalul de Opera de la Glydebourne (Anglia), Festivalul de Opera de la Sankt Margarethen (Austria), Sala de Concerte “Isaac Stern” – Carnegie Hall din New York (USA), Teatrul “Perez Galdos“ din Las Palmas (Spania), Opera Nationala Bucuresti (Romania), Opera Nationala Romana Cluj (Romania), Teatrul National de Opera si Balet ”Oleg Danovski” Constanta (Romania), Operele de Stat din Sofia, Russe, Plovdiv si Varna (Bulgaria), Thessaloniki Great Concert Hall (Greece), Sala de Concerte ”P.I. Ceaikovski” din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg (Rusia), Sala Mare a Filarmonicii din Mulhouse (Franta), Salle Flagey din Bruxelles (Belgia), Sala Auditorium din Barcelona (Spania), Abay State Opera House din Almaty si Opera de Stat din Astana (Kazakhstan). In anul 2005 a revenit pe scena Operei Nationale Bucuresti (dupa debutul din 2001, in rolul Paminei din ”Flautul fermecat” de W.A.Mozart) unde, in continuare a debutat in rolurile principale ale operelor : Lucia di Lammermoor, La Traviata, Rigoletto, Don Pasquale (a cantat in Premiera din 2010), Le Nozze di Figaro, Cosi fan tutte (a cantat in Premiera din 2006), Flautul fermecat, Turandot, La Boheme, Vaduva vesela, Elixirul dragostei etc.

In repertoriul vocal-simfonic a debutat in anul 2000 pe scena Ateneului Roman, alaturi de Filarmonica ”George Enescu”, in Missa in do minor de W.A. Mozart si, din acel moment, a cantat pe aproape toate scenele Filarmonicilor din tara in 26 de lucrari vocal-simfonice. In ultimii ani, a fost invitata ca solista in diferite concerte cu orchestra in Germania, Luxembourg, Polonia, Turcia, Maroc, Italia, Israel, Bulgaria, Franta, Spania, Armenia, Grecia, Kazakhstan, Russia.

In ordinea cronologica a evenimentelor, in strainatate a avut sansa sa lucreze cu ilustrii dirijori de talie internationala, cum ar fi : Riccardo Muti, Roberto Abbado, Paul Nadler, Mihail Tatarnikov, Marco Boemi, Nayden Todorov, Kirill Karabits, Jin Wang, Julian Kovatchef, Cyril Diederich, Koen Schoots, iar in Romania a cantat sub conducerea muzicala a unor dirijori de mare valoare si recunoastere internationala, dintre care amintim: Cristian Mandeal, Cristian Badea, Horia Andreescu, Iurie Florea, Tiberiu Soare, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Cornel Trailescu, Florentin Mihaescu, Ilarion I. Galati, cu regizori extraordinari ca Ermanno Olmi, Cristina Muti, Plamen Kartaloff, Renzo Giacchieri, Ruggero Cappuccio, Lee Blakeley si cu artisti de mare rezonanta ca Giuseppe Giacomini, Marcello Giordani, Kaludi Kaludov, Boiko Svetanov, Vittorio Grigolo, Georg Tichi, Eduard Tumagian etc. In perioada Iunie – August 2012 a fost invitata sa sustina rolul Musettei din “La Boheme” de G. Puccini, in toate spectacolele Festivalului de Opera de la Glyndebourne – Anglia.

In 2013, pe langa prezenta sa pe scena Operei Nationale Bucuresti, a fost invitata sa cante pe scena ”Abay State Opera House” din Almaty (Kazakhstan ) in ”La Traviata” si a fost invitata sa cante la Ateneul Roman (in Recviemul de W.A. Mozart) alaturi de Maestrii Cristian Badea si Horia Andreescu. De asemenea, a cantat pentru prima oara intr-un concert extraordinar, alaturi de ”Orchestra de Tineret”, dirijat de Maestrul Cristian Mandeal. Alte evenimente importante ale anului 2013 sunt recitalul ”Sub soarele Italiei” la Opera Nationala Bucuresti, invitatia de a canta in ”La Traviata” de G. Verdi la Astana Opera House din Astana (Kazakhstan), cu ocazia zilei de nastere a Presedintelui Kazakhstanului si, din nou, in ”La Traviata” in cadrul Festivalului de Opera de la Varna (Bulgaria).

In 2015 va debuta in rolul Desdemonei din Otello de G. Verdi si va continua sa interpreteze rolul Adinei din “L’Elisir d’amore” de G. Donizetti. Printre altele, in acest an, va interpreta o parte din Requiem de Giuseppe Verdi la Coventry Cathedral din Londra, sub bagheta Maestrului Paolo Leddington, “Vier letzte Lieder” de R. Strauss cu “RTS Orchestra Sinfonica” la Belgrad, sub bagheta Maestrului Bojan Sudjic, si in ianuarie 2015 a fost invitata sa sustina un concert la Kioi Concert Hall din Tokyo (Japonia).

stefan-photo

Stefan DONIGA – nascut la Galaţi in 1979, pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile Universitataţii Naţionale de Muzica din Bucureşti in anul 1997, in decursul celor 5 ani de studii beneficiind de indrumarile maeştrilor Constantin Ionescu – Vovu, Viorica Radoi, Oxana Corjos, Dan Grigore.

In ultimii ani Ştefan Doniga a susţinut recitaluri şi concerte pe scene importante din Romania, Luxemburg, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Austria, Slovacia, Norvegia, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia. In anul 2000 a reprezentat Romania la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, in cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de catre Radiodifuziunea Romana, fiind invitat sa realizeze imprimari speciale alaturi de Orchestra de Camera Radio. Ştefan Doniga este singurul pianist roman care a inregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin, o imprimare preluata live şi difuzata in repetate randuri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de catre postul muzical de radio german WDR 3. In lunile august – octombrie 2008, tanarul pianist roman a imprimat in premiera mondiala un disc conţinand concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestra de Serghei Bortkiewicz, inregistrari susţinute de catre Institutul Olandez pentru Muzica şi realizate alaturi de Orchestra Simfonica a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflata sub conducerea dirijorului David Pocelijn.

In domeniul muzical Ştefan Doniga desfaşoara o activitate ampla, alaturi de apariţiile scenice numarandu-se susţinerea şi coordonarea organizarii de cursuri de maiestrie in Austria, Cehia şi Coreea de Sud, realizarea unor cicluri de emisiuni de analiza muzicala pentru posturile culturale naţionale de radio şi televiziune, realizarea de ilustraţie muzicala pentru piese de teatru, regie tehnica de opera, precum şi o bogata activitate manageriala ce include infiinţarea şi conducerea artistica timp de 8 ani a Filarmonicii din Giurgiu, infiinţarea unei agenţii de impresariat artistic şi coordonarea a numeroase proiecte culturale in Romania şi peste hotare. Actualmente Ştefan Doniga este responsabil pentru contacte internaţionale al Teatrului de Opereta şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti.

Organizatori: Institutul Cultural Roman, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si Opera Nationala Bucuresti

In parteneriat cu: Teatro La Fenice di Venezia

Parteneri Media: VeneziaNews, Un ospite di Venezia, Azienda di Promozione Turistica della Provincia di Venezia.

Responsabil proiect: MIHAI STAN
Tel. +39.041.5242309
Mail mihai.stan@icr.ro
INSTITUTUL ROMAN DE CULTURA SI CERCETARE UMANISITCA DE LA VENEȚIA